Jak to jest z Octą po/przed Faceliftem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rastafari
    Classic
    • 2007
    • 14

Znajomy w matizie kupił na promocji Mobila i po 3000km zapiekło pierścienie a slady na panewkach wskazywały przyspieszone zużycie.
    Ja kiedyś w Peugocie 306 po przebiegu 50tkm (zalany od nowości 5W-40) wlałem 0w-40 i szlak trafił uszczelkę na wale po 1000km. Za wymianę uszczelki zapłaciłem 800zł no i wlałem 5W-40

[ Dodano: Pią 18 Sie, 06 19:04 ]
    A jeszce jedno czy ktoś zna generalnego importera Mobila na Polske . Chyba niema
    Jak to wladza uderzyc potrafi ludziom do glowy, nawet namiastek wladzy internetowej
    Pozdrawiam OCP
  • Yerzo
    Classic
    • 2006
    • 2

Witam
    Przegladam oferty na allegro i tak mnie ciekawią pewne aukcje. Otóż jesli mnie moja wiedza nie myli to Octavie po lifcie wychodzily po 2000 roku. Miały przednie lampy "czyste".

Teraz takie moje pytanie:
    Czy te octavie były bite w przód ?
    http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1223328 (wnętrze sprzed 99 roku)
    Jest jeszcze kilka takich typów na allegro.

Teraz pytania nie do tematu (nie chce zakladac kolejnych wątków na forum).
    Czy Octavie sprzed liftu i po różnią sie czymś prócz odswiezonych lamp, zderzaków i wyposażenia wnętrza ? jak jest z wlasciwosciami jezdnymi, nadwoziem itd.

Po którym roku zmieniono deske rozdzielczą wewnątrz ?

Czy przekladka przednich lamp w octavi sprzed 00' jest mozliwa na te z nowszych modeli ? chodzi mi o tył jak i przód.

Obecnie mam Felicie 1.6i combi z 99 roku i wiem, ze te auta mają problem z rdzą. Jak jest w Octavii sprzed liftu ?
    http://img226.imageshack.us/img226/7915/avatr36fx.jpg
    Skoda Felicia 1.6i

Komentarz

ktos przerobil bo mu sie tak podobalo ale pewniej byla jednak bita

niczym sie nie roznia jesli chodzi o wlasciwosci jezdne

srodek z dluga deska byl montowany baaaaaardzo dlugo w clasicach :wink:

mozna przelozyc lampy razem ze zderzakiem,atrapa i chyba maska bo slyszalem ze ma lekko inne przetloczenia

Komentarz

Rzeczywiście trochę dziwnie...
        lampy (przód i tył), grill, zderzak przedni, klamki jak po lifcie,
        listwy boczne, alusy (od slx) i chyba tylny zderzak jak sprzed liftu :roll:
        po lifcie listwy boczne były cieńsze, alusy w Elegance bardziej gładkie, a zderzak chyba nie miał dołu czarnego.

Takie wnętrze było chyba również po liftingu, ale tylko w wersji najniższe (classic), przed liftem chrakterystyczne skrzydło na desce było w wersjach LX i GLX, w SLX już była deska bez skrzydła i inny plastik.

Co do różnic mechanicznych to niestety moja wiedza zbyt mała, więc nie chce namieszać.

POZDR. !

Komentarz

zderzak z tylu jest "stary"

Komentarz

PS. Elektryczne sterowanie lusterek jest z początku produkcji Octy.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Stare deski Classik ma chyba nawet do dzis. Nie wiem tylko czy kierownica miala taki sam ksztalt, bo tam wyglada, ze jest juz ta nowa. Przedni zderzak jak koledzy zauwazyli, z calym przodem jest juz z wersji po lifcie.

Byly tez przejsciowki, ale to na taka nie wyglada, chyba ze ktos na tyl zalozyl stary zderzak
              Spritmonitor.de

Komentarz

• ewa.saganowska
                Ambiente
                • 2006
                • 165

jezeli jestes zainteresowany kupnem tego samochodu to przemysl to 3 razy. 1.6 to za malo jak na taka fure, a po 2 samochod jak na swoj wiek za dobrze wyglada, wiec ktos mogl cos kombinowac. moze tak wyglada, aby nie bylo widac innych felerow...
                ale jezeli to Ci wystarczy i stan techniczny bedzie dobry to czemu nie. ja mam 125 km i to sie czuje. polecam silnik 2.0l 115km. maja one dobra renome.
                Pozdrawiam, Ewa.

[ Dodano: Sro 31 Maj, 06 20:00 ]
                apropo rdzy. moja Octa jest z 1998r. i nie ma sladu jakiegos wiekszej rdzy (mam tylko kilka plyciutkich plameczek na klapie od kamykow na drodze)

Komentarz

• rezon
                  RS
                  • 2006
                  • 1894
                  • Volvo
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ewa.saganowska
                  1.6 to za malo jak na taka fure
                  zależy jaki 1,6 bo były dwa 75KM i 101KM. Lampy dziwne. Po lifcie zaczęły zjeżdżać jesienią '99. Napisz do gościa o nr VIN i sprawdź sobie co to (jest na forum dekoder). Jak sprzedawałem swoją (1,6GLX'99) to oprócz książki miałem jeszcze cały komplet faktur i to jest dopiero dokumentacja. Przed zakupem pojedź i sprawdź geometrię. WYdasz co prawda ok. 150zł, ale jeszcze nie widziałem bitej fury, która by miała wszystkie parametry OK, chyba że typowo parkingowa stłuczka. Wnętrze miałem podobne w GLX i to też chyba jest GLX. Z blachą nie miałem żadnych problemów - octa jest o wiele lepiej zabezpieczona niż Felicja. Porównywalna jest Fabia. Ja swoją (ale po naprawionej stłuczce) sprzedałem za 17500. Tyle że miała klimę i parę innych wygodnych dodatków.

Komentarz

Jeśli stara to musi to być GLX, LX miał białe szyby, a nie sądze by właściciel wymieniał wszystkie :P natomiast SLX miał inną deske, ale jeśli to GLX, to doposażony, bo w GLX nie było elektrycznie sterowanych szyb i alu.

co do silnika 1.6 101KM to miałem go w Combi i jest to IMO naprawdę porządny silnik.

Zamieszczone przez rezon
                    Po lifcie zaczęły zjeżdżać jesienią '99.
                    Koniec 2000r./początek2001r.

a po 2 samochod jak na swoj wiek za dobrze wyglada
                    Zależy kto i jak używał i jak pielęgnował :P

Komentarz

wrzesien 2000r :wink:

Komentarz

• ewa.saganowska
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 165

fakt zamilowanie wlasciciela do samochodu tez jest wazne ta cena jest odpowiednia rynkowa cena. badanie geometryczne mozna jakos wcisnac wlascicielowi. przeciez bedzie mial papier dla nastepnego kupca o ile nie sprzeda autka. wszystkie rachunki sa rowniez wazne i oczywiscie ksiazka. ja staralabym sie zbic cene na 18000 dla rownego rachunku. wiadomo tu juz zaczynaja sie schodki np: moga spasc podnosniki szyb, olej, pasek rozrzadu (warto sprawdzic czy wymieniany w ASO 1000pln), opony, hamulce. Jezeli to wszystko bedzie w 100%, dobre to nie wiem na co czekac. Nalezy sie spieszyc, bo ktos moze kupic ta Octavie wczesniej. No i czekamy na zlotach:-)

Komentarz

• tomek
                          L&K
                          • 2005
                          • 1078

no i jeszcze wydaje mi sie ze prawe lusterko jest duze. a przed liftem byly male...
                          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Ziomal
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 5841
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

wszystkie rachunki sa rowniez wazne i oczywiscie ksiazka.
                            heh książka to mit bo łatwo można ją kupić , wystarczy trochę fatygi i ma się wpisy .
                            Nalezy sie spieszyc, bo ktos moze kupic ta Octavie wczesniej
                            pośpiech w tych sprawach jest zbędny , bo kupić samochód to prosta sprawa , ale jak się nie przyjrzymy bliżej wszystkim rzeczom , czyli stan podwozia itp. to wtedy zaczną się schody .Owe moje zdanie.
                            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Pulse
                              Rider
                              • 2006
                              • 461

Zamieszczone przez Ziomal
                              heh książka to mit bo łatwo można ją kupić , wystarczy trochę fatygi i ma się wpisy .
                              potwierdzam tym bardziej, ze przebieg podaje kierowca tak wiec majac 200k km na pytanie o przebieg mozna powiedziec 100k km i nikt sie nie bedzie czepial, wiec nie trzeba jej nawet kupowac wystarczy to sprawnie rozegrac z oryginalna.
                              :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• Yerzo
                                Classic
                                • 2006
                                • 2

Wielkie dzieki każdemu za wyczerpujące odpowiedzi...

Szukam obecnie auta klasy VW Golfa IV. Dzisiaj miałem okazje pojezdzić takim z silnikiem 1.6 SR. Wszystko ładnie i pięknie dokąd znajomy mnie nie zabił informacją na temat spalania...9-10 litrów :| Tyle to felicia mi ciągnie gdy jezdze po miescie.

Mam kilka typów z grypy VAGa. Spytałem o tą octavie bo bardzo mnie zaciekawiła. Prawdopodobnie zostane przy Golfie IV ale z innym motorem.
                                http://img226.imageshack.us/img226/7915/avatr36fx.jpg
                                Skoda Felicia 1.6i

Komentarz

Zamieszczone przez Pulse
                                  potwierdzam tym bardziej, ze przebieg podaje kierowca tak wiec majac 200k km na pytanie o przebieg mozna powiedziec 100k km i nikt sie nie bedzie czepial, wiec nie trzeba jej nawet kupowac wystarczy to sprawnie rozegrac z oryginalna.
                                  To prawda, ale jak ma się wszystkie faktury dotyczące przeglądów to łatwo zweryfikować przebieg, co jaki czas był robiony przegląd na daną ilość km, więc tu Pani Ewa ma rację, że pełna dokumentacja jest ważna, zresztą nie każdy ma dojścia do kupna i podrobienia wpisów w książeczce.

Yerzo mi 1.6 101KM w trasie palił między 6,2-8,5 (przy już szybkiej jeździe), w mieście ok.8. To naprawdę dobry silnik.

POZDR. !

Komentarz

• rezon
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 1894
                                    • Volvo
                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Dynia...
                                    GLX, to doposażony
                                    były w std dwie szyby, a za dopłatą cztery. Na rynek niemiecki w std była w GLX pełna elektryka i klima.
                                    Zamieszczone przez Yerzo
                                    na temat spalania...9-10 litrów
                                    zależy jaką kto ma nogę. Miałem w O1 taki. Weź pod uwagę, że ma o 26 koników więcej niż twój w Felicji, a wszystkie konie - nawet jak nie pracują chcą jeść. U mnie wychodziło ok. 8,5l na trasie, ale zejście do 7l nie stanowi żadnego problemu. Tylko trochę lżej butem.

Komentarz

• karmel
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1363

jak ktos chce to moge przesłac zdięcia od tego gostka bo mi przysłał na meila !!!
                                      TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

Zamieszczone przez rezon
                                        były w std dwie szyby, a za dopłatą cztery. Na rynek niemiecki w std była w GLX pełna elektryka i klima
                                        Not true :P
                                        Miałem GLX z 1998r., w standardzie nie było elktryków (jedynie lusterka).
                                        Chyba, że po 1998r. wprowadzili je do wyposażenia seryjnego.

Komentarz

• rafi22
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 666
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Wielce zadziwiające są te lampy z przodu, a zwłaszcza z tyłu.

Komentarz

• Ziomal
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 5841
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Dynia...
                                            To prawda, ale jak ma się wszystkie faktury dotyczące przeglądów to łatwo zweryfikować przebieg, co jaki czas był robiony przegląd na daną ilość km
                                            ludzie patrzą na książke serwisową (bo tam według nich są prawdziwe przebiegi ) i na fakture zakupu , a nie fakture wymienienia rozrządu bo co im z tego ile ktoś zapłacił:| Wiec tu sie nie zgadzamy.
                                            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Ziomal, Jak masz taka fakture i masz na niej przebieg i date, to moze byc w miare obiektywna, bo taka fakture to ja sobie tez moge wydrukowac :wink:
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

generalnie czym wiecej papierkow,faktur itp+ksiazka serwisowa+nienaganny stan techniczny to jest duza szansa ze przebieg i historia auta jest ok

Komentarz

Zamieszczone przez Ziomal
                                                  ludzie patrzą na książke serwisową (bo tam według nich są prawdziwe przebiegi ) i na fakture zakupu , a nie fakture wymienienia rozrządu bo co im z tego ile ktoś zapłacił:| Wiec tu sie nie zgadzamy.
                                                  Fakt większość ludzi opiera się tylko na książce i tu się zgodze, co do reszty nie, ponieważ:
                                                  -jeśli masz wszystkie faktury za przeglądy co 15000km to po pierwsze widzisz co było, kiedy robione, po drugie, jeśli przykładowo facet co pół roku robił przegląd na 15000km to wiadomo, że przebieg spory, jeśli robił raz do roku to znaczy, że albo 15000km nie przekraczał w roku, albo sporo przeciągał.
                                                  -faktury wstecznej raczej nie wystrawisz w ASO, chyba ze podrabiałbyś je na bieżąco
                                                  -po trzecie niewielu ludzi ma możliwość robienia wałków z fakturami i ksiązkami serwisowymi w ASO.

Więc zdania nie zmienie, że książka + faktury dają przynajmniej 90% gwarancji, że wiesz co kupujesz.

POZDR. !

Komentarz

Pracuję...